Gården
Om oss som bor här
Damsadelridning/show
Kalles hus Enganäs
Kontakt
Länkar
 

Vi ingår i konceptet!

Kalles hus Enganäs i Fölshult

Vi är stolta över att vi nu har fritt Wi-Fi i Kalles hus och en TV med Cromecast!!! Detta innebär att TVn är kopplad till internet och du kan titta på fria playkanaler mm. Har du abonnemang på tv-kanaler eller Nexflix så ta med inloggningsuppgifter så får du tillgång till samma utbud här som du har hemma.

Ta med dig din egen/egna hästar och kom på en Smålandssemester! Ni kan rida på milsvida grusvägar eller använda ridbanan som ligger 100 m längre ner på vägen. Ni kan ligga på gräsmattan och kolla på hästen/hästarna när den/de äter gräs i närmaste hage.

Ni kan softa på altanen och få chansen att se rådjur, tranor, älgar eller vildsvin förutom diverse smådjur och fåglar.


Tyvärr har vi svårt för att hinna uppdatera på annonssidor och på vår hemsida tillräckligt ofta så om du är intresserad av att hyra är det allra lättast att mejla oss för att få reda på lediga veckor.

 

För priser klicka här.

 

Fakta om att bo här:

Enganäs är ett gammalt timmerhus som flyttades till vår mark runt 1910. Det är tilläggsisolerat på nedervåningen och klätt med faluröd panel och har vita knutar och med lite snickarglädje. Huset är renoverat, rent och fräscht med handplockade möbler som gör huset ljust, bekvämt och trivsamt men utan att förlora det lantliga, personliga och charmiga. Möblerna är inget överblivet ihopplock från vår gård utan jag har köpt, fixat och sytt allt med avsikt att det ska bli fint och passa bra i Enganäs.

Kalles föräldrar arrenderade tomten av våra förfäder till och med 1970 då ägaren (Kalle) ville köpa ut marken som sin egen. Huset är använt till åretruntbostad till och med år 1983 då huset såldes till danskar. Vi fick chansen att köpa tillbaka det 2010 av de danska ägarna sedan många år som också kom att bli våra mycket goda vänner. Huset är inte ensligt men lugnt beläget utan nära grannar och ligger ca 400 m från vår gård i direkt anslutning till våra åkrar.

På bottenvåningen finns hall, kök, matrum, vardagsrum, badrum och en liten, liten veranda. På övervåningen finns två sovrum som man når via en brant trappa. På bottenvåningen är det bara 197 cm takhöjd. Det finns nya oljefyllda element i alla rum (förutom verandan) och täljstenskaminen med glaslucka ger både värme och höjer mysfaktorn rejält i vardagsrummet.

I köket kan du diska med utsikt över åkrar och skog. Arbetsytorna är på normalhöjd så att man inte förstör ryggen böjd över låga arbetsbänkar! Allt är väl städat och fräscht. Fin gammaldags serivs och vinglas på fot gör att man kan duka stämningsfullt i intilliggande matsalen. Glashällsspis med ugn och kyl med frys är av nyare modeller och det finns micro, kaffekokare och elvisp samt brödrost mm.

 

Toa med stora speglar och dusch med invikbar duschvägg och gott om krokar och några hyllor för necessärer gör att inget blir liggandes på golvet.

Matrum med plats för många i gammal kökssoffa och vita stolar med kryss i ryggen. Nysydda gardiner, kuddar och duk ger en lugn och mysig stämning.

Vardagsrum med bekväm mjuk tresitssoffa (bäddsoffa med dubbelsäng), två fåtöljer och vedeldad täljstenskamin med glaslucka för trivselns skull. Läslampor och TV ökar möjligheterna till förströelse om regnet mot förmodan skulle ösa ner en dag. Platt-tv med dekoder finns.

Förvaring finns i hallens klädkammare bakom speglarna på bilden ovan till höger, och i två garederober utanför badrummet.

Från den pyttelilla verandan på baksidan har du jättefin utiskt över åkrar och beten som avslutas i fonden av lövskog. Och kliver du ut på altanen kan du njuta av kvällssol sittandes i vita gammaldags utemöbler av trä.

Övervåningen består av två sovrum utrustade med resårmadrasser. Det genomgående vita sovrummet är stort och där finns plats för ett skrivbord och en enkelsäng förutom en dubbelsäng. Och givetvis sängbord och läslampor.

 

Det lilla sovrummet är sommargult med spetsgardiner och är möblerat med två enkelsängar med läslampor och ett litet skrivbord. I båda sovrummen finns även byråer.

Notera den branta men halksäkrade trappan med dörrar både ovanför och nedanför.

 

Till huset hör egen trädgård med altan och vita trädgårdsmöbler i trä. Djur är välkomna. Ingen rökning inomhus. Egen parkering för minst två bilar. Mer plats finns vid vår gård.

Vid behov kan du få låna spjälsäng, hög barnstol och badrumspall av oss med då måste du meddela oss i god tid.

 

Summering: Stugan som är på 80 m2 är möblerad med fem resårbäddar plus en dubbelbäddsoffa och utrustad med följande: Fritt Wi-Fi via bredband vilket gör det snabbt och stabilt, vedeldad täljstenskamin med glaslucka, kyl och frys, glashällsspis med ugn, micro, kaffekokare, elvisp, brödrost, toa med dusch, TV med internet access samt en tvättmaskin. Stugan är isolerad och har nya oljefyllda elradiatorer i alla rum.

Tilläggsinformation:

Som del av Bo på Lantgårds organisation erbjuder vi naturliga omgivningar för gäster att visas i och för att se hur vi som bor på en gård har det. Ni är välkomna att leka i höet, umgås med hästarna, plocka ägg, klappa katterna, provsitta allt från traktorn till åkgräsklipparen! Men då detta är vårt hem vill hoppas vi att ni kan respektera att vi behöver vara lite privata ibland. Det är också vår vardag och det är mycket som måste hinnas med på en gård och vi har även arbete och skola som ska skötas så det bästa är att vi bestämmer att vi bestämmer ett möte i början av er vistelse så vi kan träffas och bestämma vad ni känner för att göra!

Om våra hästar:

Vi måste klargöra att våra frieserhästar inte står till besökarnas förfogande. De är helt enkelt inte lämpliga för det. Detta innebär att ingen ridning eller körning kan erbjudas i nuläget. Men inkluderat i vistelsen är att spendera tid med hästarna, borsta och kela med dem om man vill det.

Annat:

Sjöar finns lite runt om men när vi ska bada brukar vi köra till Virestadssjön som ligger ca 10 km österut eller till Bökhult ca 10 km åt väster åt Liatorp hållet. Eller prova Vislanda som har ett jättefint utsomhusbad med uppvärmda bassänger ca 1,2 mil norrut!

Närmaste mataffär är Liatorp ca 1 mil söderut eller Vislanda ca 1,2 mil norrut.

Närmaste matservering är Liatorps restaurang och pizzeria ca 1 mil söderut. En mycket högklassig restaurang är Möckelnsnäs herrgård utanför Diö, ca 1,5 mil söderut. I Diö finns också en pizzeria. I Vislanda, ca 1,2 mil norrut finns värdshus, pizzeria och korvkiosk mm. Nästa större stad är Älmhult 2,5 mil söderut där allt också finns. Och i Älmhult finns även Ikea med sitt museum som man inte bör missa!

Shopping är kanon i Växjö ca 4,5 mil norrut där flera gallerior finns längs den långa gågatan och ett stort köpcentra som kallas Samarkand med jättegallerian Grand. Här finns också teater, bio och restauranger.

Passa även på att besöka ställen som Linnés Råshult, glasriket, möbelriket med Lammhult som centrum, travbanan i Tingsryd, High Chaparall, Leos lekland, Östregårds loppis, Trädgårdskafféet i Öhr (även trädgårdsaffär), Huseby slott och bruk, diverse sommarauktioner (sök på nätet) med flera ställen. Med tiden kanske jag till och med hinner lägga länkar på länksidan?

 

 

Vill du ta med dig din häst så finns här:

Hage med elband och eget el-aggregat i anslutning till huset.

Milslånga grusvägar både vägverkets och samfällda, men alla tillåter de ridning i obegränsad mängd! Även tillgång på privata skogsvägar men jag rekommenderar att ni bara använder de jag märkt ut på kartan eftersom jag där har tillåtelse från markägarna. Givetvis gäller allemansrätten men då ska det inte bli spår efter hästen. Se broschyrer.

Tillgång till ridbana ca 100 m bort med staket och hindermaterial. (Säg till om du vill ha hindermaterial i god tid innan så vi hinner ta fram det. Jag hoppar inte mer än någon stock i skogen.)

Låsbar vedbod vari du kan förvara sadel och träns finns på tomten.

Vattenkar till hästhagen med flottör. Finns även möjlighet att spola av hästen efter ritten.

Om din häst behöver kraftfoder förutom gräs och hö är det nog enklast att ta med eget, vi har bara korn/havreblandning att sälja.

Närmaste ridhus är 2,5 mil söderut. Närmaste upplysta ridbana 8 km österut och är belagd med gummiflis.

Tillgång till boxar i krisläge på vår gård.

Pris 500 kr per vecka för hage till häst inkl eventuellt hö om betet inte är tillräckligt.

 

 

 

Välkommen!

 

För kontaktuppgifter klicka här.

 

 
Fölshults gård, 34372 Eneryda, 0733374798 or 0702598076, www.folshultsgard.com, eva@folshultsgard.com