The farm
We who live here
Side-saddle ridning and show
Kalles house Enganäs
Contact
Links
 

 

SORRY, HAVE NOT TRANSLATED THIS PAGE YET. PLEASE BE PATIENT!

 

Damsadelridning/show på frieserhästen Fransje af Fölshult

 

För att ursäkta mig innan experterna kommer med kommentarer så har vi inte ambitionen att rida på en nivå som förekommer på tävling. Vi rider efter bästa förmåga och med friskhet, rehabilitering och kul som mål! Jag har bland annat svår fibromyalgi och vi försöker rida enligt Sally Swifts princip Centrerad Ridning vilket har fungerat bra då Fransje är mycket känslig.

 

2011

Jag vet inte vad som händer framöver då Fransjes panikattacker i släpen har ökat. Jag är rädd för att köra med henne då hon skadade sig lite sist. Känns som jag provat på allt utom att ha en radio i släpen. Får väl prova det näst...

 

 

Här ska vi föreställa träsktrollet Shreks fru Fiona från en tecknad film. (Fråga närmaste barn så vet de direkt!) Detta gjorde jag i Krapperup då de firade hästens dag och jag ville göra något annat eftersom jag hade ridit i 1700-talsdräkten året innan.

 

Dräkten jag normalt rider i är en kopia på en existerande 1700-tals riddräkt som finns bevarad på Snowshill Manor, Berrington Hall, vilket är ett dräktmuseum i England. Jag har sytt den själv för att passa just mig och den är i material, färg och detalj likadan som den på muséet. Är du seriöst intresserad kan du klicka här och läsa om dräkten mm.

Eva och Fransje är färdiga inför pausinslag på kör SM i Åstorp i damsadeln från 1905.

 

För att göra en bra uppvisning i damsadel fuskar jag genom att rida fram i min vanliga dressyrsadel Fryso. Halsbandet är för att jag ska har en säkerhet när hon bockar. Tryggt! Följande bilder är från uppvisning sommaren 2006 på Elmia i Jönköping.

Här rider vi framför flaggorna som representerar de tre föreningarna: KFPS som är förkortning för Koninklijke Verenigning Het Friesch Paarden-Stamboek (se www.fps-studbook.com) vilken är den organistaion som registrerar frieserhästar och utbildar domare för internationella och nationella frieserhästpremieringar. SFHF vilket är förkortning för Svenska Frieserhästföreningen (se www.frieserhast.com). De ordnar premieringar och deltar på mässor och "hästjippon" för att sprida information om vår underbara hästras. Skånska Frieserhästföreningen är en intresseförening för oss som älskar frieserhästar. De ordnar träffar och träningar och ställer gärna upp för att visa hur kul man kan ha det med sin häst! (Se www.skanskafrieser.se)

Fransje tycker det är kul men är mycket spänd. Att stå stilla i halten är svårt!

 

Vi är också en del av Skånska Frieserhästföreningens showtrupp här nedan i föreningens kadriljdräkt. Se hemsidan www.skanskafrieser.se. Vi är givetvis medlemmar i Svenska Frieserhästföreningen www.frieserhast.com.

Här är ett exempel på Skånska Frieserhästföreingens kadrilj; damer i barockkläningar och peruker, "herrar" i hatt och frack/ridjacka. Vi har som mest varit 12 ekipage och det är maffigt med klänningar som vippar och fin musik! En enorm upplevelse att få vara del i!

Eva på Fransje och Christina Andersson, som också rider damsadel ibland, på Wouter van der Slachtedyk. Christina och jag har vid tillfälle ridit tillsammans, kolla hennes hemsida www.hastochvagn.com

 

Jag har även varit på fler platser genom åren men då jag ofta kör själv är det sällan jag har bilder från alla ställen.

 

Nedan är från Kronobergskuskarnas bruksridningstävling 2010. Vi kom 7:a.

 

 
Fölshults gård, 34372 Eneryda, 0733374798 or 0702598076, www.folshultsgard.com, eva@folshultsgard.com